SU ÜRÜNLERİ - Koyulhisar


SU ÜRÜNLERİ
Amaç:
Günümüzde, dünya balıkçılık kaynakları üretimi 100 milyon tonun üzerindedir. Yapılan son çalışmalar, bu miktarın aşılmasının mevcut stoklar ile mümkün olmadığını göstermektedir. Balıkçılıkta ileri ülkeler, gelişmiş teknolojiye sahip gemileri ile alternatif av sahalarını yaratmak için açık denizlere yönelirken; diğer taraftan çevreye duyarlı "ekolojik balıkçılık" yöntemleri geliştirme yolunda önemli adımlar atmaktadırlar.
Türkiye'yi çevreleyen farklı karakterlere sahip dört ayrı deniz, balık türleri açısından büyük zenginlik sağlamaktadır. Karadeniz'de 165, Marmara'da 200, Ege Denizi'nde 300 ve Akdeniz'de 500 dolayında balık türü bulunduğu ifade edilmesine rağmen, bu türlerin bir çoğu yok olma noktasına gelmiştir. Ülkemiz coğrafik konumu ve uygun iklim kuşağıyla deniz ve iç sularda hemen her çeşit su ürünü üretme veya yetiştirme imkanına sahip olmasına rağmen uzun yıllar bu konuya önem verilmemiş, dolayısıyla düşük tüketim günümüze dek süregelmiştir. Ülkemiz su ürünleri üretimi için uygun doğal kaynaklara sahip olduğu halde, av miktarı ne yazık ki artmamaktadır. Türkiye, dünyanın su ürünleri avcılığı açısından önemli ülkeleri arasında bulunamadığı gibi, bilinçli bir avcılığı sürdürebilme konusunda da istenilen düzeyde değildir.
Tüm bu bilgilerin ışığı altında bölümde insan beslenmesinde önemli bir yeri olan doğal ve yetiştirilmiş su ürünlerinin üretimden insan gıdası olarak tüketilmesine kadar olan süreçte gerekli olan yetişmiş iş gücünü desteklemek amacıyla teorik ve pratik bilgiler aktarılmaktadır.
Mezunların Alacağı Unvanlar, İstihdam Alanları:
Su Ürünleri önlisans diploması alan mezunların çalışma alanları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Su Ürünleri Fakülteleri, Kıyı Kültür Tesisleri (Kıyı ve Kıyı Ötesi Kafes Üniteleri, Kuluçkahaneler, Dalyanlar, Ticari Balıkçı Tekneleri, Balık İşleme Tesisleri, Gıda Sektörü, Kaynak, Akarsu, Göl ve Göletlerde Faaliyet Gösteren Yetiştirme Tesisleri (Alabalık, Sazan vb. ) gibi faaliyet gösteren özel sektörde de görev alabilirler. Ayrıca su ürünleri üretimini işlemesini ve pazarlamasını özel olarak kendileri de yapabilirler.
MÜFREDAT
I. YIL GÜZ DÖNEMİ
 
Sıra
No
Dersler
Z/S
Haftalık Ders Saati
Toplam Kredi
Toplam
Teori
Uygulama
1
Türk Dili-I
Z
2
2
0
2
2
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Z
2
2
0
2
3
Seçmeli Ders( Beden Eğt., Müzik, Folklor)
S
2
0
2
1
4
Matematik
Z
2
2
0
2
5
Yabancı Dil (İngilizce)
Z
2
2
0
2
6
Genel Kimya
Z
2
2
0
2
7
Genel Botanik
Z
2
2
0
2
8
Genel Zooloji-I
Z
3
2
1
3
9
Balık Anotomisi
Z
4
2
2
4
10
Ekoloji
Z
2
2
0
2
11
Mikrobiyoloji
Z
4
2
2
4
12
Mesleki uygulama
Z
3
0
3
-
13
Yönlendirilmiş Çalışma
Z
2
0
2
-
 
TOPLAM
 
25
20
12
25
 
I. YIL BAHAR DÖNEMİ
 
 
Sıra
No
Dersler
Z/S
Haftalık Ders Saati
Toplam Kredi
Toplam
Teori
Uygulama
1
Türk Dili-I
Z
2
2
0
2
2
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Z
2
2
0
2
3
Seçmeli Ders( Beden Eğt., Müzik, Folklor)
S
2
0
2
1
4
Yabancı Dil (İngilizce)
Z
2
2
0
2
5
Temel Bilgi Teknolojisi
Z
4
2
2
4
6
Su Ürünleri Mevzuatı ve Koop.
Z
2
2
0
2
7
Su Kalitesi, Kirliliği ve Kontrolü
Z
4
2
2
4
8
Limnoloji
Z
2
2
0
2
9
Genel Zooloji-II
Z
3
2
1
3
10
Balık Biyolojisi
Z
2
2
0
2
11
Bitkisel Su Ürün. Ürt. Tekn.
Z
4
2
2
4
12
Mesleki Uygulama
Z
3
0
3
-
13
Yönlendirilmiş çalışma
Z
2
0
2
-
 
TOPLAM
 
25
20
14
25
II. YIL GÜZ DÖNEMİ
 
 
Sıra
No
Dersler
Z/S
Haftalık Ders Saati
Toplam Kredi
Toplam
Teori
Uygulama
1
Popülasyon Dinamiği
Z
2
2
0
2
2
Balık Besleme ve Yemleme
Z
4
2
2
3
3
Balık Yetiştiriciliği-I
Z
5
3
2
4
4
Av Araçları Hazırlama Tekn.
Z
4
2
2
3
5
Balık Sistematiği
Z
4
2
2
3
6
Genetik
Z
2
2
0
2
7
Kabuklu Su Ürünleri Kültürü
Z
2
2
0
2
8
Mesleki Uygulama
Z
3
0
3
-
9
Yönlendirilmiş çalışma
Z
2
0
2
-
TOPLAM
19
15
13
19
 
II. YIL BAHAR DÖNEMİ
 
 
Sıra
No
Dersler
Z/S
Haftalık Ders Saati
Toplam Kredi
Toplam
Teori
Uygulama
1
Balık Üretim Tesis Planlaması
Z
3
1
2
2
2
Akvaryum Balıkları Kültürü
Z
3
1
2
2
3
Su Ürünleri İşleme Tekniği
Z
4
2
2
3
4
Balık Hastalıkları
Z
5
3
2
4
5
Oseanoloji
Z
4
2
2
3
6
Balık Yetiştiriciliği-II
Z
5
3
2
4
7
Bitirme Projesi
Z
2
2
0
2
8
Mesleki Uygulama
Z
3
0
3
-
9
Yönlendirilmiş çalışma
Z
2
0
2
-
TOPLAM
20
14
17
20
 
Uygulamaya Dayalı Öğretim (UDÖ) 45 iş günüdür.
 
Kısaltmalar: 
ZZorunlu 
SSeçmeli 
DERSLERİN İÇERİĞİ
ATB 193 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1
Kurtuluş savaşı, Cumhuriyetin kurulması, Atatürk İlke ve İnkılapları başta olmak üzere yakın tarihimize ilişkin olayların anlatılması,

TDB 103 Türk Dili 1
Türkçe'nin doğru kullanımı için temel dilbilgisi, kompozisyon ve yazım teknikleri konularında genel bilgiler verilmekte ve Türk Edebiyatı'ndan örneklerin incelenmesi,

YDB 131 İngilizce 1
Yabancı dil konuşma, yazma ve dinleme becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir

YDB 141 Almanca 1
Yabancı dil konuşma, yazma ve dinleme becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir.

BSD 100 Beden Eğitimi 1
Sağlıklı vücut gelişimi ve bunun sürdürülmesi için basketbol, voleybol ve futbol takımlarında oynamak suretiyle öğrencilerde takım anlayışı kazandırılmakta, spor kurallarının öğretilmesi

GSM 100 Müzik 1
Müzik kulağının gelişimi, nota bilgisi, enstrüman çalma ve koro ve solo çalışmalarının yapılması

GSR 100 Resim 1
Serbest resim çalışmaları yapılmaktadır

MAT 109 Genel Matematik
Matematiksel Tanımlar,alan,hacim hesapları,kompleks sayılar türev,integral

KİM 111 Genel Kimya
Kimyanın temel konuları ve prensipleri,asitler,bazlar,tuzlar,bileşikler,çözelti hazırlama

FİZ 119 Genel Fizik
Fiziksel büyüklükler ,birim sistemleri,vektörler,hareket,dinamik,iş enerji

SÜR103Balık Anatomisi ve Morfolojisi 
Balıkların anatomik yapıları,iç organlar ve bu organlara ait bilgiler verilecektir

SÜR 111 Limnoloji
İç suların fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapıları ile verimlilikleri anlatılacaktır

SUR 115 Teknik Resim
Teknik çizim araç ve gereçleri, yazı ve çizgi tipleri, önemli geometrik çizimler, izdüşüm ve izdüşüm yöntemleri, görünüş çıkarma ve kesit alma teknikleri, ölçek ve ölçülendirme konuları hakkında bilgiler verilmektedir

SÜR 117 Su Ürünlerine Giriş
Su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi,tarihi gelişimi,Dünyadaki ve Türkiye'deki durumu ve geleceği konusunda bilgiler anlatılacaktır

SÜR 159 Su Ürünleri Uygulaması I 
Su kalitesi ile ilgili ölçümler, iç su ve deniz kaynaklarından örnek alma,örneklerin muhafazası gibi konular anlatılacaktır.

ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı
Bilgi teknolojilerine giriş, işletim sistemleri, temel uygulama yazılımları, veri tabanı sistemleri, bilgisayar ağları, www, web sayfası tasarımları hakkında bilgi verilmektedir

SÜR 119 Balık Biyolojisi
Balıkların hayvanlar alemindeki yerini tanımlayarak diğer omurgalılarla karşılaştırılmasını sağlamak,balıkların yaş tayini, markalama çalışmaları,balıkların yaşam ve üreme alanları gibi konular hakkında bilgi vermek

SÜR 121 Sportif Balıkçılık
Çeşitli balık avlama araçları ile sportif amaçla balık avlama yöntemleri anlatılacaktır

SÜR 135 Çevre Kirliliği ve Kontrolü-I
Çevre ve tanımı çevre sorunlarının sınıflandırılması (su kirliliği, asit yağmurları, toprak kirliliği, katı atıklar,vb.), Türkiye'nin genel çevre sorunları.

SÜR 125 Balık Yetiştiriciliğinde Su Kalitesi
İşletmelerin kuruluş aşamalarında su kaynaklarında olması gereken özellikler diğer su kaynaklarının ıslah edilerek işletmelerde kullanılma yöntemleri

ATB 194 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-ll
Kurtuluş savaşı, Cumhuriyetin kurulması, Atatürk İlke ve İnkılapları başta olmak üzere yakın tarihimize ilişkin olaylar anlatılmaktadır

TDB 104 Türk Dili -ll
Türkçe'nin doğru kullanımı için temel dilbilgisi, kompozisyon ve yazım teknikleri konularında genel bilgiler verilmekte ve Türk Edebiyatı'ndan örnekler incelenmektedir.

YDB 132 İngilizce -ll
Yabancı dil konuşma, yazma ve dinleme becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir

YDB 142 Almanca -ll
Yabancı dil konuşma, yazma ve dinleme becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir.

BSD Beden Eğitimi -ll
Sağlıklı vücut gelişimi ve bunun sürdürülmesi için basketbol, voleybol ve futbol takımlarında oynamak suretiyle öğrencilerde takım anlayışı kazandırılmakta, spor kuralları öğretilmektedir.

GSM Müzik -ll
Müzik kulağının gelişimi, nota bilgisi, enstrüman çalma ve koro ve solo çalışmaları yapılmaktadır.

GSR Resim -ll
Serbest resim çalışmaları yapılmaktadır

ENF 102 Veri Tabanı Uygulamaları
Veritabanı uygulamaları ile veri tabanı kavramı,oluşturulması ve kullanıcı için ara yüz hazırlanması bilgilerini verilmesi amaçlanmıştır

SÜR 118 Balık Sistematiği
Balıkların sistematikteki yeri,sistematiğin tarihi geçmişi ,taksonomik kavram, zoolojik no- menklatür konularında bilgi vermek

SÜR 120 Oşinografi
Oseanolojinin tarihsel gelişimi, yeryuvarın genel özellikleri, deniz suyunun genel bileşimi ve özellikleri

SÜR122 Av Araç Gereçleri ve Ağ Yapım Tekniği
Su ürünleri avlamak ve toplamak elde etmek amacı ile kullanılan tüm ekip ve malzemelerin tanıtılması, balıkçılıkta kullanılan ağ takımlarının hazırlanmasında uygun ağ materyallerin seçilmesi kesilmesi ve donatılması ile genel bilgiler

SÜR124 Su Ürünleri Üretim Yerleri
Üretim sahaları ve havuzlar, su ürünleri yetiştiriciliği yapılan alanlar ve düzenleme teknikleri hakkında bilgi vermek

SÜR 126 Su Altı Kurtarma ve İlk Yardım
Tanımı, yüzme atlama stilleri, boğma tehlikesi geçirenlere ilk müdahale solunum ve dolaşım fizyolojisi suni teneffüs ve kalp masajı

SÜR 128 Plankton Bilgisi ve Kültürü
Plankton terminolojisi,fitoplanktonik ve zooplanktonik organizmalar hakkında bilgiler,planktonik organizmaların kültür balıkçılığında kullanımı,kültür teknikleri konularında bilgi.

SÜR 110 Su Ürünleri Uygulaması II
Balık havuzlarının temizliği, laboratuar hakkında genel bilgiler, balık yetiştiriciliğinde temel bilgiler üzerine uygulamalar

SÜR 130 Su Kimyası
Su kimyasında temel tanımlar, su kalite kriterleri, su analiz metodları

SÜR 132 Genel Mikrobiyoloji
Mikroorganizmaların tanımı ve sınıflandırılmaları,Mikroorganizmalara etki eden fiziksel ve kimyasal faktörler ile virüsler, bakteriler, mantarlar,parazitler hakkında genel bilgiler verilecektir

SÜR 134 Su Ürünlerinde Hijyen ve Sanitasyon
Hijyen ve sanitasyonun tanımı.Balık yetiştiriciliğinde,işleme teknolojisinde hijyen.Koruyucu kimyasalların tanıtımı ve kullanılışı

SÜR 136 Çevre Kirliliği ve Kontrolü-II
Çevreyi korumada ve düzenlemede yeni yaklaşımlar, çevre politikası, kirlenmenin önlenmesinde yasal düzenlemeler, çevre planlaması, sürdürülebilir kalkınma modelleri ve ortak geleceğimiz

SÜR 138 Balık Fizyolojisi
Balıklarda organ ve sistemlerin görevlerinin incelenmesi.

SÜR 140 Endüstriyel Balıkçılık
Balık avlama yöntemlerini ve avlanan ürünün değerlendirilmesi aşamaları anlatılacaktır.

SÜR 211 Meteoroloji
Meteorolojik elemanların kültür balıkçılığı ve denizlerde yapılan yetiştiricilikle olan ilişkileri incelenerek, işletmeler üzerindeki iklim elemanlarının etkisi. İşletmelerin kuruluş aşamasında meteorolojik faktörlerin önemi

SÜR 217 Su Ürünleri Avlanma Yöntemleri
Ekonomik öneme sahip ve balıkçılık sektöründe avcılığı yapılan su ürünlerinin tanıtılması, avlanma yöntemlerinin anlatılması.

SÜR 205 Su Kirliliği ve Analiz Yöntemleri
Kirlenmenin zararlı etkileri, zehirlenmeler, su kaynaklarını kirleten faktörler, atık suların özellikleri, su kirlenmesinde kullanılan parametreler, metallerin yaptığı etkiler, diğer kimyasal maddeler, güç ayrışabilen maddelerin su ortamına etkileri, pestisitler, yüzey aktif maddeler, petrol kirlenmesi, termal kirlenme, kimyasal arıtım, kimyasal çökertme ve su kalite kriterleri

SÜR 219 İç Su Balıkları Yetiştiriciliği
Gökkuşağı alabalığı,Sazan ,Tilapia ve Yılan Balıkları yumurtadan ya da larva döneminden porsiyon balık haline gelinceye kadar geçen sürede yetiştiricilik teknikleri anlatılacaktır.

SUR 221 Deniz Balıkları Yetiştiriciliği
Deniz balıkları içerisinde Levrek,Çipura balıklarının özellikle larval dönem yetiştiricilik teknikleri hakkında detaylı bilgiler verilecektir

SÜR 223 Akvaryum Bilgisi ve Yetiştiriciliği
Akvaryum kurulması,akvaryum malzemeleri,balıkların tanıtılması ve bakımı,balık hastalıkları ve korunma

SÜR 259 Su Ürünleri Uygulaması III
Ağ dökme ,toplama, pinterlerin tanıtımı,yırtılan ağların tamiri,Balık örnekleri toplama ve teşhis yöntemleri

SÜR 225 Ağ Kafeslerde Balık Üretimi
Deniz balıkları ve Tatlı su balıklarının Ağ kafeslerde üretimi metodları anlatılacaktır

SÜR 227 Su Ürünlerinde Mekanizasyon
Su Ürünleri sektöründe Balık üretimi süresince kullanılan Makine ve ekipmanların tanıtımı,kullanımı ve verimliliği konuları anlatılacaktır.

SÜR 229 Su Ürünleri İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon
Yönetim ve yönetimde araç ve amaçlar, üretim planlaması, mühendis, işletmeci yada yönetici, işletmelerde organizasyon, işletmelerde yaratıcılık, karar alma, yönetimde yeni modeller, işletme ekonomisinde iş değerlendirme, işletmelerde performans

SÜR 231 Yetiştiricilik ve Çevre
Akuakültür işletmelerinde su kalitesine bağlı olarak çevreye etkisi, işletme tipi, yeri ve kullanılan teknolojiye bağlı olarak ortaya çıkan etkiler, işletme deşarjlarının etkisi ve ötrofikasyon

SÜR 233 Yük İstifi
Yük istifinin ilkeleri,limanlar ve genel özellikleri,çabuk yükleme ve boşaltma teknikleri,yük çeşitleri ve markalamanın önemi.konteyner taşımacılığı.

SÜR 235 Ekoloji
Ekoloji ve çevre bilimlerinin tanımı,ekolojide bazı kuram ve kavramlar ile su ekosistemindeki genel konular ait bilgiler verilecektir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Koyulhisar

2009 Başarı sıralarına dikkat ediniz

Koyulhisar Meslek Yüksekokulu Akademik Takvim