AĞIRLAMA HİZMETLERİ - Koyulhisar MYO


AĞIRLAMA HİZMETLERİ
PROGRAMIN AMAÇLARI
Turizm sektörünün ve öğrencilerimizin beklentileri doğrultusunda en yüksek standartta eğitim vererek öğrencilerimizi geleceğe hazırlamaktır.
Turizm sektörü, ulaşım, konaklama, eğlence, spor disiplinlerini içine alan ve gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Bu sektör ve hizmet endüstrisi döviz gelirinin, yeni iş sahalarının ve ekonomik büyümenin temel kaynağıdır. Okulumuzun önlisans programları turizm alanında projeleri üretecek ve pratiğe geçirecek lider ve ara eleman yetiştirmekte ve onları turizmin temel taşları olabilecek düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır.
PROGRAMDAN MEZUN OLACAKLARIN NERELERDE İSTİHDAM EDİLEBİLECEKLERİ  HAKKINDAKİ  BİLGİLERİ
 -Konaklama işletmelerinde; Otel Müdürü, Önbüro Müdürü, Yiyecek-İçecek Müdürü, Bar Yöneticisi, Restoran Şefi, Garson, Resepsiyon Şefi, Resepsiyonist, Kat Hizmetleri Yöneticisi, Kat Şefi gibi otel işletmelerinin sağladığı değişik mevkilerde çalışma imkanı.                                                                                                                                                                                                                                
-Yeme-içme işletmelerinde, Restoran Müdürü, Restoran Şefi, Şef Garson, Barmen, Barmaid vb. mevkilerde çalışma imkanı.                                                                                                                                                                                                                       
-Seyahat acentalarında tur yöneticiliği, enformasyon memurluğu vb. mevkilerde çalışma imkanı.                                                    
-Hediyelik eşya mağazalarında, mağaza müdürlüğü, satış elemanı vb. iş imkanları.                                                                                  
-Turizm Bakanlığının çeşitli kademelerinde görev ve kamuya ait turistik tesislerde de iş imkanları.                                                       
-Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkanı.
-Turizm sektörü dışındaki iş alanlarında çalışma imkanları. Özel bankalarda, ihracat-ithalat işletmelerinde ve diğer kamu ve özel sektör işletmelerinde çalışma imkanları.
PROGRAMDAN MEZUN OLABİLECEK İÇİN STAJ  ÇALIŞMALARI
 Programdan mezun olmak için öğrencilerin 40 iş günü staj yapma zorunluluğu vardır. Öğrenciler staj yerlerini kendileri bulmakta olup, bizden stajer öğrenci talep eden firmalara ise öğrenciler yönlendirilmektedir. Staj resmi ve özel işletmelerde yapılabilecektir. Her hangi bir işletme ile bir anlaşmamız yoktur. Staj yapılacak işletmenin staj yapmaya uygun olduğuna karar verildiği takdirde öğrencinin staj yapacağı kuruma resmi yazı yazılarak staja başlaması sağlanır.
MÜFREDAT
1. SINIF I.YARIYIL
DERSİN KODU
DERSİN ADI
DERSİN KREDİSİ
DERSİN
T
U
K
STATÜSÜ
TOİ-101
BİLGİSAYAR 1
2
2
3
Z
TOİ-103
TURİZM EKONOMİSİ
2
0
2
Z
TOİ-105
BES. İLK. VE MENÜ PLANLAMA
2
1
3
Z
TOİ-107
TEMİZ ÜRÜN KULLA. VE DENETİMİ
2
1
3
Z
TOİ-109
ÖN BÜRO İŞLEMLERİ
2
0
2
Z
TOİ-111
İLETİŞİM
1
1
2
Z
TOİ-113
TİCARİ MATEMATİK
1
1
2
Z
TOİ-115
GIDA TEKNOLOJİSİ
1
1
2
Z
YD-401
YABANCI DİL 1
4
0
4
Z
TD-411
TÜRK DİLİ 1
2
0
2
Z
Aİ-421
ATATÜRK İLK. VE İNK. TARİHİ 1
2
0
2
Z
SD-431
SEÇMELİ DERS
0
1
0
S
İH-101
İNSAN HAKLARI
1
0
0
Z
TOPLAM
22
8
27
  
1.SINIF   II.YARIYIL
DERSİN KODU
DERSİN ADI
DERSİN KREDİSİ
DERSİN
T
U
K
STATÜSÜ
TOİ-102
BİLGİSAYAR 2
2
2
3
Z
TOİ-104
GENEL MUHASEBE
1
1
2
Z
TOİ-106
OTEL İŞLETMECİLİĞİ
2
0
2
Z
TOİ-108
MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
2
1
3
Z
TOİ-110
ÖN BÜRO YÖNETİMİ
2
1
3
Z
TOİ-112
YİY. İÇE. HİZMETLERİ YÖNETİMİ
2
1
3
Z
TOİ-114
TEMİZLİK HİZMETLERİ İŞLETMECİLİĞİ
2
1
3
Z
YD-402
YABANCI DİL 2
4
0
4
Z
TD-412
TÜRK DİLİ 2
2
0
2
Z
Aİ-422
ATATÜRK İLK. VE İNK. TARİHİ 2
2
0
2
Z
SD-432
SEÇMELİ DERS
0
1
0
S
TOPLAM
21
8
27
2. SINIF III. YARIYIL
DERSİN KODU
DERSİN ADI
DERSİN KREDİSİ
DERSİN
T
U
K
STATÜSÜ
TOİ-201
TURİZM PAZARLAMASI
2
1
3
Z
TOİ-203
KONGRE VE FUAR YÖNETİMİ
2
2
3
Z
TOİ-205
TURİZM İŞL. MALİYET ANALİZLERİ
2
1
3
Z
TOİ-207
TURİZM MEVZUATI
2
0
2
Z
TOİ-209
SEYAHAT ACENTECİLİĞİ
2
0
2
Z
TOİ-211
MESLEKİ YABANCI DİL 1
2
2
3
Z
TOİ-213
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ
2
0
2
Z
TOİ-215
ÖN BÜRO-KAT HİZ.OTOMASYONU 1
1
1
2
Z
TOİ-219
GENEL TURİZM BİLGİSİ
2
0
2
Z
TOİ-221
TÜRKİYE TURİZM ÇOĞRAFYASI
2
0
2
Z
TOİ-223
TURİZM İŞL.YÖN.VE ORGANİZASYON
2
0
2
Z
TOPLAM
21
7
26
2. SINIF IV. YARIYIL
DERSİN KODU
DERSİN ADI
DERSİN KREDİSİ
DERSİN
T
U
K
STATÜSÜ
TOİ-202
ODALAR BÖLÜMÜ YÖNETİMİ
2
1
3
Z
TOİ-204
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ 2
2
2
3
Z
TOİ-206
ÖN BÜRO-KAT HİZ.OTOMASYONU 2
2
2
3
Z
TOİ-208
MOBİLYA VE ODA DİZAYNI
2
1
3
Z
TOİ-210
MESLEKİ YABANCI DİL 2
2
2
3
Z
TOİ-212
TURİZM VE ÇEVRE
1
1
2
Z
TOİ-214
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
1
1
2
Z
TOİ-216
KONAKLAMA İŞL. MUHASEBESİ
2
0
2
Z
TOİ-218
TURİZM İŞL. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
2
0
2
Z
TOİ-220
OTEL-MUTFAK-RESTAURANT UYG.
0
4
2
Z
TOPLAM
14
14
23
DERSLERİN İÇERİĞİ
I. YARIYIL
TOİ-101 BİLGİSAYAR 1
Windows İşletim Sistemi
Microsoft Ofis
İnternet Explorer
TOİ-103- TURİZM EKONOMİSİ

1. Turizm ekonomisi ve turizm ekonomisi ile ilgili temel kavramlar.
Turizm piyasası; turizm arzı, turizm talebi, turizm sektöründe fiyat oluşumu, turizm sektöründe iyasatürleri.
Turizmin ekonomik etkileri; turizmin moneter, reel ekonomik etkileri,para operasyonlarının turizme etkileri.
TOİ-105- BES. İLK. VE MENÜ PLANLAMA
Sağlıklı beslenme için gerekli besinler özellikleri, dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri.
Mönü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir.
Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin , porsiyonların oluşturulması.
TOİ-107- TEMİZ ÜRÜN KULLA. VE DENETİMİ
Plan ve programlar doğrultusunda temizlik standartlarının belirlenmesi
Temizlik ürün kullanımında uygulama prensipleri
Kullanım maliyetleri
TOİ-109- ÖN BÜRO İŞLEMLERİ
Otel ve önbüro bölümünün organizasyon şemasını ve bu bölümünde çalışanların görevleri ile diğer bölümler arasında fonksiyonel ilişkiler.
Önbüroda kullanılan yabacı terimler.
Önbüroda kullanılan evrakların içerik ve işlevleri.
Otele giriş - çıkış ön muhasebe işlemleri.
Problem çözme, bilgi verme, yönlendirme tekniklerini kavrayabilme ve olağan olmayan durumlarda sorumluluklar ve ilkeleri
TOİ-111- İLETİŞİM
İletişimin tarifi ve türleri
Sözlü iletişim
Yazılı iletişim
Meslek hayatında iletişim
Grafik iletişim
Teknolojik araçlarla iletişim
TOİ-113- TİCARİ MATEMATİK
Yüzde Hesapları
Alış, Maliyet, Satış ve Kâr Hesapları
Oranlı Bölme ve Şirketlerle İlgili Hesaplamalar
Karışım, Bileşim ve Alaşım Problemleri
Faiz Hesapları
İskonto
TOİ-115- GIDA TEKNOLOJİSİ
Gıda teknolojisinin tanımı. Hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü.
Fiziksel gıda muhafaza yöntemleri (soğutma, dondurma, sterilizasyon, pastörizasyon, radyasyon, gaz basıncı, vakum uygulama, ek filtrasyon, kataditin yöntemi) kimyasal gıda muhafaza yöntemleri ( tuzlama, tütsüleme, şekerle muhafaza, asitle muhafaza, kimyasal koruyucu madde kullanımı) ve biyolojik gıda muhafaza teknikleri.
Tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker, çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.
YD-401- YABANCI DİL 1
Konuşma, Dinleme – Anlama, Yazma, Okuma – Anlama 
TD-411- TÜRK DİLİ 1
Dil,Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri, Düzgün ve  Etkili Konuşmanın Temel İlkeleri
Aİ-421- ATATÜRK İLK. VE İNK. TARİHİ 1
Türk İnkılap Tarihi dersinin amacı ve inkılap kavramı, Osmanlı İmparatorluğunun Yıkılışı, Parçalanması, İşgaller karşısında memleketin durumu, Milli mücadele için ilk adım, Kuva-yı Milliye ve Misak-ı Milliye, TBMM nin açılması, Sakarya Savaşına Kadar Milli Mücadele, Sakarya Savaşı, Mudanya'dan Lozan'a
SD-431- SEÇMELİ DERS

Beden eğitimi ve sporun amacı
Elit spor ve herkes için spor
Organizmanın spora hazırlanması
Sağlık ve antrenman
Özel branş teorisi ve pratiği
İH-101- İNSAN HAKLARI
İnsan Hakları Düşüncesinin Gelişmesi, İnsan Hakları Tanımı, Temel Haklar ve Özgürlükler, İnsan Hakları ve Devlet, İnsan Haklarının Korunması ve Gerçekleştirilmesi, Uluslarası Koruma Mekanizmaları ve İşlevleri,
II.YARIYIL
                                                      TOİ-102- BİLGİSAYAR 2
Kullanım ve başlangıç düzenlemeleri
Temel Çizim Elemanları
Düzeltme ve sorgulama işlemleri
Görüntü ve kontrol işlemleri
Bloklama işlemleri ve katmanları
Ölçülendirme ve tarama işlemleri
Yazıcı ve çiziciden çıktı alma işlemleri                       
TOİ-104- GENEL MUHASEBE
Muhasebe bilgi sistemi ve muhasebe kavramı, kayıt yöntemleri, defter tutma ve muhasebe süreci.
Tekdüzen muhasebe sistemi ve tek düzen hesap planı
Bilanço ve gelir tablosunu kavrayabilme.
TOİ-106- OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Turizm ve konaklama endüstrisi,genel sınıflaması,tanımı,özellikleri.
Otel işletmelerinin kuruluş yeri, yatırımı, yatırım maliyeti, finansmanı ve verimlilik hesaplamaları.
Otel işletmelerinin yönetimi ve yönetim fonksiyonları.
TOİ-108- MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Mutfak yönetimi
Mutfak bilgisi
Mutfakta temizlik ve sağlık
Gıda maddelerinin beslenme değerlerine göre ayırımı
Yiyecek üretim maliyetleri, satın alma ve depolama, uzun ve kısa süreli muhafaza
Mutfakta bilgisayar kullanımı
TOİ-110- ÖN BÜRO YÖNETİMİ
Yönetim ilkeleri.
Önbüro yönetiminde güvenlik ve temizlik ilkeleri.
Önbüro rezervasyon, resepsiyon, önkasa, santral işlemlerinin yönetimini ve kontrol süreçleri.
Önbüroda üniformalı hizmetler yönetimi ve denetimi.
Önbüroda gece hizmetleri yönetimi ve denetimi.
TOİ-112- YİY. İÇE. HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin tanımlanması, sınıflandırılması ve özellikleri
Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinde yönetim ve önemi.
Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin temel fonksiyonları, organizasyon yapıları, hizmetlerin planlanması ve pazarlanması
TOİ-114- TEMİZLİK HİZMETLERİ İŞLETMECİLİĞİ
İşletme çeşitliliği ve sektörün yapısına göre temizlik programların oluşturulması.
Temizlik hizmetleri işletmeciliğinde kontrol, denetim ve performans değerlendirme sisteminin oluşturulması.
Temizlik hizmetleri işletmeciliğinde beklenen ve istenen temizlik programları dahilinde maliyet ve bütçe hazırlama ve pazarlama teknikleri
YD-402- YABANCI DİL 2
Konuşma, Dinleme-Anlama, Yazma, Okuma-Anlama
TD-412- TÜRK DİLİ 2
Yazılı ve Sözlü Anlatım Türleri, Noktalama ve Yazım Kuralları, Anlatım Bozuklukları
Aİ-422- ATATÜRK İLK. VE İNK. TARİHİ 2
Türk İnkılabının Stratejisi, Siyasal Alanda İki Büyük İnkılap, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Takrir-i Sükun Dönemi, Türk Hukuk İnkılabı, Eğitim ve Kültür İnkılabı, İktisadi İnkılap, Çok Partili Hayata Geçme Denemesi ve Bazı İç Siyasi Olaylar, Sosyal Yapıda İnkılap, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası(1919-1938)


 
SD-432- SEÇMELİ DERS

Beden eğitimi ve sporun amacı
Elit spor ve herkes için spor
Organizmanın spora hazırlanması
Sağlık ve antrenman
Özel branş teorisi ve pratiği
III. YARIYIL
TOİ-201- TURİZM PAZARLAMASI
Pazarlama-turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramlar.
Turizm işletmelerinde Pazar bölümlemesi, Pazar ve pazarlama stratejileri.
Turizm pazarlama karması elemanları ve pazarlama araştırmaları.
Turizm işletmeleri açısından modern pazarlama teknikleri.
TOİ-203 - KONGRE VE FUAR YÖNETİMİ

Dünyada ve Türkiye 'de kongre ve fuar turizminin sosyal ,ekonomik ve kültürel boyutları.
Kongre ve fuar organizasyonu ve yönetimi
TOİ-205 - TURİZM İŞL. MALİYET ANALİZLERİ
Turizm muhasebesi ile turizm endüstrisindeki maliyet ilişkileri.
Konaklama işletmelerinde maliyet yönetimi.
Konaklama işletmelerinde maliyet teknikleri yöntemler, verimlilik ve uygulama.
TOİ-207- TURİZM MEVZUATI
Turizm Hukuku ve Kaynakları.
Türkiye'de Turizme İlişkin Yasal Düzenlemeler.
Turizm Mevzuatı.
TOİ-209- SEYAHAT ACENTECİLİĞİ
Ulaştırma işletmeleri rezervasyonları; havayolu rezervasyonu (BSP) denizyolu rezervasyonu, demiryolu rezervasyonu, seyahat acenteleri rezervasyonları.
Seyahat Acentelerinin otel işletmeleri ve tur operasyonlarına yönelik yurt içi rezervasyonu yurtdışı rezervasyonu.
Merkezi rezervasyon sistemleri ve uygulamaları.
TOİ-211- MESLEKİ YABANCI DİL 1
Konuşma, Dinleme-Anlama, Yazma, Okuma-Anlama
TOİ-213- GIDA VE PERSONEL HİJYENİ
Hijyenin tanımını ve önemini.
Bakteriler, mayalar, küfler, virüsler ile ilgili bilgiler.
Yararlı, patojen mikroorganizmalar ve bunların gelişme ortamları ile ilgili bilgiler.
Patojen bakterilerin gıdalara geçişi, gıda zehirlenmeleri ve bakterilerin gelişmesinin kontrol altına alınması ile ilgili bilgiler.
Besin, bina, hava, su, personel hijyeni ile ilgili ilkeler.
 TOİ-215- ÖN BÜRO-KAT HİZ.OTOMASYONU 1
Programlar ile ilgili genel kavramlar.
Programlardaki işletim yöntemleri, kullanımı ve teknikleri.
Önbüro programları.
Kat hizmetleri programı.
TOİ-219- GENEL TURİZM BİLGİSİ
Turizm İlmine Giriş, Turizmin Tarihi Gelişimi, Gelişme Faktörleri, Türklerin Dünya Turizmine Katkısı, Turizmin Fonksiyonları, Türkiyede Turizm Piyasası, Turizmin Gelişmesini Sağlayan Hareketler, Turizmin Sınıflandırılması
TOİ-221- TÜRKİYE TURİZM ÇOĞRAFYASI
Turizm Coğrafyasının Tanımı, Türkiye Genel Coğrafyası, Turistik Yöre ve Turistik Bölge Kavramları, Ülkemizin Turistik Özellikleri, Ülkemizin Başlıca Turistik Bölgeleri İtibarı İle Turizm Varlıkları ve Özellikleri
TOİ-223 TURİZM İŞL.YÖN.VE ORGANİZASYON
Otel İşletmelerinde Yönetim Kavramı, Otel İşletmeleri Bakımından Yönetim Yaklaşımları, Yönetim Fonksiyonları, Yönetici Kavramı, Otel İşletmelerinde Organizasyon ve Örgüt Yapısı
IV.YARIYIL
TOİ-202- ODALAR BÖLÜMÜ YÖNETİMİ
Odalar bölümü yönetim ilkeleri ve faaliyetlerinin kontrolü
Oda fiyatı belirleme yöntemleri, oda satış tekniklerini ve tahmin raporları
Oda satış- pazarlama çalışmaları
Otel işletmelerinde getiri yönetimi
TOİ-204- KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ 2
Kat hizmetlerinde tesisin faaliyete geçiş dönemindeki ve faaliyet sürecinde iş gücü kaynağı yaratma ve yönetme bilgileri.
Tesisin faaliyete geçiş dönemindeki ve faaliyet sürecinde devam eden eğitim işlevleri.
Tesisin faaliyet sürecinde kat hizmetlerinde işin kontrolü, iş gücü denetimi ile ilgili yönetimsel bilgiler.
Kat hizmetlerinde çalışma performanslarının dönemsel olarak değerlendirilmesi ile ilgili yönetsel bilgiler.
TOİ-206- ÖN BÜRO-KAT HİZ.OTOMASYONU 2

Önbüro programları.
Kat hizmetleri programları.
Labratuvar ve sektör uygulamaları
TOİ-208- MOBİLYA VE ODA DİZAYNI
Turizm Konaklama Endüstri kavramı içersinde otel yapıları ve fiziksel planlama ilkeleri.
Konaklama işletmelerinde yerleşim ve kullanım planlarına göre en uygun ürün seçimi -kullanım maliyetleri.
Konaklama işletmelerinde tek tip dizaynın oluşumu ve estetik boyutunun kazandırılması
TOİ-210- MESLEKİ YABANCI DİL 2
Konuşma, Dinleme-Anlama, Yazma, Okuma-Anlama
TOİ-212- TURİZM VE ÇEVRE
Turizmin gelişmesinde çevrenin önemi ve etkileri ile ilgili genel kavramları.
Turizm faaliyetlerinin doğal çevre üzerine etkileri, ekolojik risk analizi, sürdürülebilir turizm açısından çevrenin önemi.
Turizm ve çevre dengesi, Türkiye'de turizm ve çevre politikaları ve ulusal-uluslararası standartları.
TOİ-214-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan kaynakları yönetiminin tanımı, örgütlenmesi ve çevresi
İnsan kaynakları plânlaması
İnsan kaynağını bulma, seçme ve yönlendirme
İnsan kaynağının eğitimi ve geliştirilmesi
İnsan kaynağının değerlemesi ve ücretlendirilmesi
İş ilişkileri
TOİ-216- KONAKLAMA İŞL. MUHASEBESİ
Turizm ve konaklama endüstrisi.
Konaklama işletmelerinde hesap planı.
Konaklama işletmelerinde muhasebe uygulamaları.

 
TOİ-218- TURİZM İŞL. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
Turizmin gelişmesinde çevrenin önemi ve etkileri ile ilgili genel kavramları.
Turizm faaliyetlerinin doğal çevre üzerine etkileri, ekolojik risk analizi, sürdürülebilir turizm açısından çevrenin önemi.
Turizm ve çevre dengesi, Türkiye'de turizm ve çevre politikaları ve ulusal-uluslararası standartları.
TOİ-220- OTEL-MUTFAK-RESTAURANT UYG.
Turizm ve Otel İşletmeciliği mesleğinde mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin öğrenilmesi

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Koyulhisar

2009 Başarı sıralarına dikkat ediniz

Koyulhisar Meslek Yüksekokulu Akademik Takvim